2011. december 21.

Sztálin 133

Én még úgy tanultam, hogy „akkor született, mikor nőni kezd a fény” – vagyis hogy december 21-én –, de azóta kiderült, hogy ez sem volt igaz. (A filmsztárok és a diktátorok pontos életkora megfejthetetlen – lásd pl. Kim Dzsongil rejtélyes megszületését is.)


Mindenesetre ezen a    napra pontosan 63 éve készült    fényképen egy Rákóczi úti óvoda 4-5 évesei azért lengetik kissé megszeppenten a piros papírzászlócskáikat, mert a világnézeti nevelés keretében épp pár perccel azelőtt leplezték le a 70. születésnapját ünneplő és ünnepeltető Sztálin elvtárs képét.

Ha a mai irányvonal töretlen marad, pár év múlva ismét készülnek majd ilyen fotók az óvodákban, de azok persze már színes és digitális technikával, a kalocsai mintás ovis egyenruhák sokkal módosabb anyagból készülnek, a zászlócskák piros-fehér-zöldek lesznek, angyalok tartotta címerrel a közepükön, hittanóra lesz a világnézeti nevelés helyén, és a falon Sztálin helyett a magyar nép új felszabadítója és atyja fog bizakodón tekinteni a jövőbe.

2 megjegyzés:

  1. Az első mondatban rosszul idéztem a verset. Ahogy Studiolum felvilágosított (köszönet érte ezúton is), eredetileg így írta Devecseri Gábor (aki valószínűleg azóta is, haló poraiban is, szégyelli):

    Aznap született, decemberben
    Sztálin, huszonegyedikén,
    Melyen az éj kezd zsugorodni
    És növekedni kezd a fény.
    Régi költők e naphoz sokszor
    Fűztek homályos jóslatot,
    De ő úgy hozta a jövőt, hogy
    Homályos múltat oszlatott.

    VálaszTörlés
  2. Milyen szépen megvalósult...

    VálaszTörlés

Free counter and web stats