2010. október 15.

A PP-konstrukció

Ebben a blogban nagyon ritkán olvashatók jó hírek. Legyen most egy!
Íme: A kormány elképzelhetőnek tartja, hogy nem ők lesznek mindig hatalmon. Talán már 8, sőt, akár 4 év múlva sem.
Innentől kezdve megint rossz hírek következnek. Merthogy a fenti - talán meglepő - következtetésre annak a törvénytervezetnek az elolvasásából jutottam, amely arról szól, hogy mi módon kívánják (és fogják) a legfőbb ügyész megválasztásának, illetve leváltásának feltételeit, interpellálhatóságát, valamint a mandátumának hosszát megváltoztatni. (Ehhez persze megint módosítani kell az alkotmányt, amelynek már amúgy is csak hónapjai vannak hátra – de ez a dolog annyira sürgős, hogy odáig sem akar várni vele a kormány.)
A tervezet a jelenlegi 6 helyett 9 évre növelné a legfőbb ügyész hivatali idejét, és az új főügyész megválasztásához (meg az ügyészségi törvény módosításához) ezentúl kétharmados többség kellene, azaz az egyszerű többséggel rendelkező kormányok csak az ellenzékkel kiegyezve tudnák módosítani a jogszabályt és csak velük együttműködve tudnának másik legfőbb ügyészt választani. A KIM törvénytervezetében az is szerepel, hogy a jövőben a képviselők nem interpellálhatnák a parlamentben a legfőbb ügyészt, és arra az esetre is készült paragrafus, ha a parlamentben nem lenne kétharmados egyetértés az új személyről akkor, amikor a legfőbb ügyész mandátuma lejár, vagyis 2019 végén: az aktuális főügyész egészen addig hivatalban maradna, amíg meg nem választják az utódját.
Kovács Tamás nyugdíjba vonulása miatt decembertől új legfőbb ügyész lesz, és a kiszivárogtatott hírek szerint ez nem más lesz, mint a 2000 és 2006 között a Fidesznek sok örömöt szerző, remekül bevált Polt Péter. Az alkotmányt tehát azért kell módosítani, hogy a legközelebbi Polt-korszak (vagy másik fideszes főügyész hivatali ideje) ne csak röpke hat évig, hanem akár életfogytig tarthasson. Még abban a nem várt esetben is, ha az önsorsrontó, hálátlan magyar emberek egyszer majd netán megunnák a nemzeti ügyek kormányának nevezett testületet és másikat választanának helyette.
Kormányunk tehát végtelenül előrelátó, felkészül minden eshetőségre. Most hogy a köztársasági elnöktől kezdve - egy sajnálatos kivétellel - minden fontos pozícióba sikerült már elhelyezniük a saját, megbízható emberüket, eljött az ideje, hogy a törvényességi felügyelet vezetését is párthű káderre bízzák, lehetőleg az idők végezetéig.
Úgy, ahogy a média kívánatos szervilizmusa felett Szalai Annamária őrködik augusztus óta, 9 évig vagy tovább (merthogy korlátlan alkalommal prolongálható – akárcsak a kazah elnök).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats