2010. november 25.

Rejtélyes ügy

1. Idézet a köztelevízió 2010. február 8-ai Ma reggel című műsorából (a videón 6:58 és 7:49 között):
Süveges Gergő: „Egyetért azzal a kormányállásponttal, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, azon drasztikus beavatkozásra nincsen szükség?”
Orbán Viktor: „Lényegében igen. ... Nem szükséges más modellekre áttérni, a mostanival el lehet menni még körülbelül 30 évig.

2. 2010. november 24-én Szijjártó Péter bejelentette, hogy nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány. A miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után azt mondta, hogy a törvénycsomaggal megmentik a jelenlegi nyugdíjasok, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a leendő nyugdíjasok nyugdíját.

Az 1. és 2. pont között némi ellentmondást fedezhetne fel az akadékoskodó: hiszen bő fél éve még harmincéves szavatossága volt a nyugdíjrendszernek, most meg meg kell menteni az összeomlástól.
Két magyarázat kínálkozna: az egyik, hogy a nemzeti ügyek kormánya eddigi rövid, de hatékony működése során tönkretette a remekül működő nyugdíjrendszert. Ez ugyebár képtelenség. A másik, hogy vagy Orbán Viktor, vagy Szijjártó Péter hazudott. Ez még inkább lehetetlen, sőt - mint tudható* - fogalmilag kizárt.
Nincs tehát ésszerű magyarázat. Mi történhetett?

* Der Standard-interjú, 2007. október 2.:
Standard: Sie haben unlängst gesagt, als Politiker noch nie gelogen zu haben. Bleiben Sie dabei?
Orbán: Ja natürlich.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats