2012. november 24.

A hitelminősítők tündöklése és bukása – a Fidesz kommunikációjában



2005. július 5.* 
[Varga Mihály] „arra is kíváncsi, hogy [a Gyurcsány-kormány] sikeres gazdaságpolitikája esetén a hitelminősítők miért minősítik le Magyarországot sorozatban.” 

2005. december 7. 
„A Fitch Ratings Magyarországot érintő tegnapi leminősítése már szégyen hazánkra nézve. Magyarország adósbesorolási minősítése szerint most Tunéziával került egy kategóriába, és minden újonnan csatlakozott ország megelőzött minket - mondta Varga Mihály annak kapcsán, hogy a hitelminősítő intézet kedden a tartósan magas államháztartási hiányra hivatkozva elsőrendű >>A<< adóskockázati kategóriából a közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - >>BBB<< sávba sorolta a magyar szuverén küladósságot.” „Úgy tűnik azonban, hogy a lejtőn nincs megállás, amit a kormány reakciója támaszt alá. Szekeres Imre kijelentette: >>A Fitch súlyosan tévedett, amikor Magyarországot leminősítette<< - idézte Varga Mihály a kormány reakcióit.” „Rámutatott, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány hat évvel vetette vissza az országot, hiszen akkor volt hasonló besorolása hazánknak.” „ A gazdaságpolitika megváltoztatása nélkül a lejtőn nem lesz megállás.”

2008. március 18. 
Szijjártó a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet legújabb jelentéséről azt mondta, hogy a dokumentum fehéren-feketén alkalmatlannak nevezi a kormány gazdaságpolitikáját”. „Egyértelműen a kormány hibás gazdaságpolitikájára utal a jelentés, amikor a 2009-re vonatkozó adócsökkentési tervek rossz időzítéséről, a vártnál gyengébb gazdasági teljesítményről és a stabilizációs elképzelések hiányáról ír.” 

2008. július 28. 
„Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül - írja közleményében Tállai András. Mint emlékeztet, a sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált.”

2009. március 31. 
Szijjártó: „A Bajnai Gordon miniszterelnök jelöléséig vezető folyamat egyértelműen a pénzügyi és szociális összeomlás irányába vezet. Pénzügyi összeomlás irányába azért, mert az elmúlt napok és a mai nap leminősítései a spekulánsok prédájává dobják oda Magyarországot, a forintot és a magyar pénzügyi rendszert.”

2009. március 31. 
„A Standard & Poor's hétfői, majd a Moody's keddi adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára - jelentette ki Varga Mihály.”

2009. október 7. 
Fidesz - Gazdasági Kabinet: „Újra leminősítették Magyarországot - rossz úton jár a kormány.” „A külföldi befektetők a mai leminősítéssel a 2010-es költségvetés tervezetéről is véleményt mondtak, ezért azt haladéktalanul vissza kell vonni.”

2010. december 7. 
„A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden. – Az intézetek nem jó úton járnak.” „A Moody's hétfőn jelentette be, hogy egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait. Kósa Lajos kijelentette, a nemzetközi hitelminősítők mindig azzal állnak elő, hogy mindenképpen a magyar embereket sanyargassa a magyar kormány.” 

2011. június 6. 
„A magyar kormány már korábban világossá tette, hogy meggyőződése szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik - kommentált a miniszterelnök szóvivője.” „A Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar kilátásokat.” „Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt kiemelte: remélik, hogy ez az első ilyen lépés, és azt több is követi majd.”

2011. november 11. 
„A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól – fejtette ki Giró-Szász András.”

2011. november 16. 
Gyürk András: „itt az idő, hogy Európa egységesen lépjen fel a téves és káros hitelminősítői gyakorlatok ellen, a hitelminősítőket pedig szigorú szabályok és ellenőrzés alá vonják.”

2011. november 25. 
Rogán Antal: „hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a  Moody's lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik.” 

2012. november 23. 
Nemzetgazdasági Minisztérium: „Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei.” „Eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le.”

* A dátumokra kattintva érhetők el az idézetek forrásai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats