2012. november 28.

Felcsút és "Felcsút"


Két hónapon belül másodszor is megjelent két zseniális dokumentumfilm, A határozat és A válogatás
Nem azért jött ki újra a DVD, mintha az első kiadást elkapkodták volna (pedig megérdemelné), hanem azért, mert a szeptemberben megjelent példányokat – a boltokba érkezésük után pár nappal – visszavonták és cenzúrázták. No szerencsére nem magukat a filmeket, csak a borítójukat. Lovas Lajos, a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) vezetője, az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek szép gyakorlatát követve bezúzatta a DVD borítóját, ugyanis nem tartotta összeegyeztethetőnek a nemzeti együttműködés rendszerével a fülszöveget. Ezt:



A jelek szerint nem találtak olyat, aki megírta volna a szájízük szerinti új kísérőt, mert az új kiadáson már semmiféle fülszöveg nincs. 
Ám úgy látszik, hogy csak Kornis Mihály néhány sora volt olyan fontos, hogy – az agit-prop osztály hagyománya szerint – analízisnek vessék alá, mert egyéb szövegbeli hibák (1882, techical) gond nélkül maradtak a borítón. 
Na de a fontos, hogy végre látható az 1972-ben készült A határozat (Ember Judit, Gazdag Gyula) és az 1970-es A válogatás (Gazdag Gyula), a korabeli politikai manipulációról és dilettantizmusról szóló két kiváló szatíra. A mai manipulációkra pedig – amelyek egyre jobban hasonlítanak a hetvenes és a még korábbi évekéire – a legadekvátabb terepen adott újabb példát a gyáva hatalom. 
Felcsúti határozat 1972-ben és "felcsúti" határozat 2012-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats