2010. július 20.

The right men in the right place 4.

Orbán Stumpf Istvánt, előző kormányának kancelláriaminiszterét és - a szocialisták bosszantásául - Bihari Mihályt jelölte alkotmánybírónak. A többi pártnak is vannak jelöltjei (az alkotmányügyi bizottság szerint egyik alkalmasabb, mint a másik), de valami mégis azt súgja, hogy Stumpf és Bihari lesz a befutó.

És ez így helyes. Bihari volt már alkotmánybíró (sőt az elnökük is), Stumpf alkalmassága pedig nem lehet kérdése, hisz épp a mai bizottsági ülésen hangzott el, hogy:
Kancelláriaminiszteri tapasztalata kifejezetten hasznára válhat az Alkotmánybíróság működésének. Bőven megvan az a szakmai gyakorlata, amely a feladat ellátásához a törvény szerint szükséges. Tudományos előélete és jogászi munkája, az a szakmai teljesítmény, amit az elmúlt években nyújtott, teljességgel megfelel az alkotmánybírói poszt betöltéséhez szükséges előírásokat tartalmazó törvény betűjének és szellemének. 25 éven keresztül olyan munkahelyeken dolgozott, olyan vezető pozíciókban volt, amelyekhez szükséges az állam- és jogtudományi végzettség. Pályája állam- és jogelmélet oktatásával kezdődött, ez kibővült a Harvard egyetemen szerzett tapasztalatokkal, megerősödött a közigazgatás és az államtudomány irányába. Most az egyetemi habilitációval olyan szintre jutott, amely egyértelműen demonstrálja, hogy a jogi területen is jelentős tudományos eredményeket képvisel. Vezetőii tapasztalatokat az üzleti életben már szerzett, egy biztosítótársaság vezetésének tagja. Ha megválasztják, eleget fog tenni az összeférhetetlenségi követelményeknek, a médiaportfólióban szerzett részesedésétől meg fog válni, sőt a miniszterelnök tanácsadó testületében elfoglalt posztjáról is lemond majd. Minden vád alaptalan, amely az őt jelölő Fidesztől, illetve Orbán Viktortól való függetlenségét vonja kétségbe: mert - akárcsak az elnök által jelölt amerikai bírók esetén -, nála is a szakmai tevékenység lesz a biztosíték a függetlenségére.

Meggyőző érvek. És hitelességüket csak tovább erősíti, ha azt is tudjuk, hogy mindezek egyes szám első személyben hangzottak el az ülésen – vagyis a legilletékesebb, Stumpf István szájából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats