2012. március 1.

Titkolózni csúnya dolog

Mint tudjuk, minden olyat, amit nem a Fidesz hozott létre eredetileg, le kell rombolni, át kell alakítani, meg kell változtatni. 
Sok egyéb mellett tehát az ügyvédi eskü szövegét sem hagyhatta érintetlenül a forradalom. A szokott módon: egyéb törvényjavaslatok közé rejtve, egyéni képviselői indítványként (Mátrai Márta), az érintett szakmai szervezetek megkérdezése nélkül került tavaly december 23-án a parlament elé a módosító javaslat, és január elsején már életbe is lépett az új esküszöveg. Akit azóta avattak ügyvédnek, az arra tesz esküt, hogy "Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; ügyvédi/ügyvédjelölti tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. Hivatásom gyakorlása során szakmai kötelességeimet lelkiismeretesen és legjobb tudásom szerint, ügyfelem érdekében eljárva teljesítem."
Ebben több érdekes dolog is van. Mindenekelőtt az, ami nincs benne: kimaradt a korábbi esküben még szereplő "a tudomásomra jutott titkot megőrzöm" szöveg. Ami viszont újonnan bekerült, az felvet néhány kérdést. Az ügyvédek ugyanis nem töltenek be „tisztséget”, és az is nehezen értelmezhető, hogyan kéne „megtartatniuk” a jogszabályokat, elvégre nem rendőrök vagy egyéb hatósági személyek. Még ennél is sajátságosabb „a magyar nemzet javára” végzendő munka értelmezése, hiszen egy perben általában két fél áll egymással szemben, és ha mindkét fél ügyvédje a magyar nemzet javára ügyködik, ám az egyik fél óhatatlanul veszít - akkor mi van a magyar nemzet javával?
A Magyar Ügyvédi Kamara kifejezést is adott „mélységes aggodalmának”, amikor szembesült az új esküszöveggel, de azt a választ kapta a KIM-től másfél hónap után, hogy a dolog teljesen rendben van.

A Szamizdat blogot illetékes helyen felhatalmazták a következők közlésére: bár az új ügyvédi eskü szövegében minden helyénvaló, a kimaradt rész is – elvégre becsületes, tisztességes magyar embernek nincsenek titkai –, ám egyetlen apró tévedés történt a szöveg nyomdába adásakor, amelyet rövidesen helyesbítenek. Már készül is – a médiatörvénnyel harmonizált – pontosítás: a „tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom” szövegrész helyébe a „tisztségemet a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap javára gyakorolom” szöveg lép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats