2012. június 24.

Nem fasiszta, nem antiszemita, nem, nem, nem


„A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország!” (Weimar, 1941. október 31.)
„Goebbels miniszter, ez a fiatal, ragyogó homlokú, egész lényével értelmet, zsenialitást sugárzó, rendkívüli kultúrájú, csendes szavú, mozdulataiban finom, de tetterős férfi belépik a Hotel Elefánt kerti termébe (…) az ebédnél közelebb jutok hozzá. Nem tudom, mások mit gondolnak, de bennem az a kérdés kavarog, azt szeretném kiolvasni belőle, hogy e csodálatos koponya mögött rejtőző, egész Európát, sőt, a világot tekintő nagyvonalú koncepcióban hol van az én hazám?“ (Keleti Újság, 1941. november 4.)
„Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel! Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig büntetlenül pusztíthattak bennünket a saját hazánkban! Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie!” (Országgyűlés, Budapest, 1942. november 20.)
A fentieket mind Nyirő Józseftől idéztük.
„Nyirő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta és nem volt antiszemita.” Ezt pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke írta a napokban Elie Wieselnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats