2010. június 9.

Június 29., Péter-Pál

Talán vannak, akik emlékeznek még a 2005-ös köztársaságielnök-választás igencsak érdekes momentumaira. Az MSZP katatóniába hajló ragaszkodására Szili Katalinhoz; az SZDSZ sokszori – pusztába motyogott – esküdözésére, hogy ő aztán nem fogja megszavazni Szilit; a Védegylet - az LMP leánykori neve - Sólyom László-kommendálására (amit persze ők se gondoltak eredetileg komolyan, csak PR-akciónak szántak). Aztán magára a kétnapos, háromfelvonásos tragikomédiára, ahol az MSZP bohócot csinált magából, a Fidesz pedig a parlamentarizmusból és Sólyom Lászlóból. Aki ezt hagyta. ("Nem volt alkotmányellenes a választás. A pártok taktikái nem tartoznak rám.")

Nyilván sokan elfelejtették már a történteket (hiszen az emberek nagy része nemhogy öt évre, hanem két hétre se tud visszaemlékezni – már ha politikáról van szó), de azért érdemes felidézni, mert szűk három hét múlva itt a következő államfőválasztás. Amely persze nem lesz olyan fordulatos és hosszan tartó bohózat, mint az előző (szavazás helyetti frakcióüléssel, be nem vett gyógyszerrel, nyulazással-vakondozással, nyílt titkos szavazással, végsőkig kitartással), sokkal inkább egy könnyed villámtréfának ígérkezik.
Az egyetlen nyitott kérdés, hogy ki lesz a farce főszereplője, akinek a darab végén maga a szerző gratulál.
Most már azok közül is sokan azt szeretnék, ha Sólyom maradna, akiknek nagyon rossz a véleményük a megválasztás körülményeiről és Sólyom államfői teljesítményét se ítélik éppen makulátlannak – mégpedig azért szeretnék, mert úgy gondolják, hogy csak rosszabb jöhet. Egy olyan, akinek az egyetlen feladata az lesz, hogy ne gördítsen soha semmiféle akadályt a Fidesz bármilyen elképzelése elé. Ilyen jelöltet pedig bőséggel találni – kérdés, hogy a Fidesz mennyire lesz válogatós, mennyire próbál legalább a látszatra adni. A kiszivárgott-kiszivárogtatott hírek szerint nem nagyon, mert ha tényleg komolyan szóba jöhet Schmitt Pál is, a minden feladatra pontosan egyformán alkalmas erkölcsi hérosz, akkor nagy baj van.
Még úgy is, ha ez csak pünkösdi királyság lesz, és csupán a prezidenciális köztársaság közeles alkotmányba iktatásáig tart, amely után – a köz óhajának nehéz szívvel engedelmeskedve - Orbán Viktor elfoglalja az őt megillető helyet respublikánk élén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats