2010. szeptember 21.

Litánia

Bakács Tibor (ex-Settenkedő), aki minden kedden valamilyen általa írt - többnyire mély katolicizmusához kapcsolódó - levél felolvasásával kezdi a rádióműsorát, ma egy Istenhez írt könyörgését adta elő. Itt hallható (10:58 és 18:33 között) az egész, de egy-két részletet idemásolok - mert szorosan kapcsolódik a szeptember 9-i bejegyzésem témájához.

Ó, Istenem, hozzád kiáltok a Klubrádió stúdiójából.
... bár te hallod könyörgésemet, de nem hallják meg azok, akiknek kellene. Nem hallja Pintér Sándor, Tarlós István, Semjén testvérem, vagyis pont azok, akik a te gondviselésednek eszközei lehetnének.
... a hajléktalanokért szólnék - miattuk térdelnék itt ülve a mikrofon előtt.
... az lenne jó, ha ennek az országnak a vezetői, akik magukat keresztényként tudják, meg is hallanák azt, amit a fiad mondott.
... A belügyminiszterünk meg a jövendő főpolgármester és még sok millióan, akiknek van házuk, lakásuk, palotájuk, arra készülnek, hogy eltüntessék az emberi szem elől azokat, akiknek nincs semmi vagyonuk.
... Tudod, én már azt sem értem, hogy a vagyonosokat, az egészségeseket kell megvédeni a szegényektől. De úgy látszik, ez már világdivat. Reklámok, falak és mindenféle virtualitás próbálja eltakarni azt, ami az utcán történik. Dél-Amerikában, Afrikában s mindenfelé a Földön szokásos esti buli a szegények gyilkolása. Van, aki terepjáróból lövi őket, nálunk leginkább felgyújtják a homelesst, vagy hagyják kihűlni.
... Nem tudom, Uram, hogy a belügyminiszter gondol-e a szegényekkel, hisz azt mondta róluk, hogy megtisztítjuk a koldusoktól és az ország hangulatát rontó szegényektől a köztereket. Tudom, ha szeretné őket, akkor nemcsak hogy nem akarná tőlük megtisztítani az országot, hanem úgy gondolna rájuk, mint Magyarország állampolgáraira, akiket köteles a kapott hatalma folytán megvédeni.
... Kérlek, add meg vezetőinknek a bölcsességet, hogy büntetőtörvények alkotása helyett a keresztény lélek szolidaritása járja át őket, pénzbüntetés és elzárás helyett inkább alkossanak szociális törvényt, jogot a lakhatásról, bízzanak a szakemberekben és saját jóságukban. Tudom, te még a belügyminiszternek is megbocsáthatsz, bármit tett is korábban, hisz mindenféle bűnre van megbocsátás. Csak egyetlen esetben nincs mit tenned, és ez: a mulasztás. Én meg úgy látom itt a Földön, Budapesten, hogy szervezetten, előre megfontolt szándékkal, különös előnyök megnyerése folytán most erre készülnek. El akarják tüntetni azokat az embereket, akikre te úgy tekintesz mint saját fiadra. Gondolom, ezért mondtad azt: aki a legkisebbek közül valakit befogad, az engem fogad be, aki a legkisebbeknek vizet ad, nekem ad. Gyűlölködés helyett add meg nekünk, magyaroknak, a szerető, gondoskodó szívet. Ámen.

Így Bakács. Foganatja nyilván ennek is pont annyi lesz, mint a Belügyminisztérium site-ján a törvénytervezethez fűzött véleményeknek - de legalábbis ő is megpróbálta. Köszönet érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats