2010. szeptember 9.

Rendet csinálnak, ahogy ígérték

A Belügyminisztérium jogszabálytervezete szerint a közterületekről ki kell tiltani a hajléktalanokat és büntetni kell őket annak „engedély, megállapodás nélküli használata”, vagyis az ottalvás, ill. ottlakás miatt.
(Lásd 4. §, illetve annak a részletes indoklása: Az Étv. 54. §-a rendelkezik az épített környezet fenntartásáról és használatáról. E körben – összhangban a 2. § 13. pontja szerinti közterület-fogalommal – szükséges a közterületek rendeltetésével, használatával kapcsolatos részletesebb szabályokat megadni (a közterület használatának engedélyezése vagy önkormányzati hatósági eljárás formájában, vagy polgárjogi szerződéssel történik) annak érdekében, hogy a közterületek nem rendeltetésszerű használatának esetkörére (pl. hajléktalanok életvitelszerű ottlakása) az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására helyi rendeletükben pl. a hajléktalanok kitiltására a közterületekről.
A (2) bekezdésben a törvényi felhatalmazás alapján az önkormányzat lehetőséget kap a rendeltetésellenes és engedély, megállapodás nélküli használat (pl. a közterületen történő „lakás”, „alvás”) szankcionálására.
)

Hogy ez embertelen és csak diktatúrákhoz méltó, az nem nagyon kétséges – ámde nálunk demokrácia, sőt ismét jogállamiság van, ezért aztán bárki észrevételt, javaslatot, véleményt fűzhet a minisztérium weboldalán a törvénytervezethez, itt.
Én megtettem. Ha másnak is van kedve, szeptember 10-éig, azaz holnapig van rá módja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats