2013. január 29.

Egy fotó kétes karrierje


Ezt a borzalmas fotót – sok másikkal együtt – a dachaui haláltáborban készítette Gilbert Pastche amerikai katona 1945 áprilisában. 
A kép elég hatásosnak találtatott ahhoz, hogy az elmúlt 70 évben sokszor megjelenjen a sajtóban, majd később még gyakrabban az interneten. És ahogy az sűrűn megesik – hol tudatlanságból, hol szándékosan –, a fotó eredete homályba veszett, és egészen más történéseket, eseményeket is illusztráltak vele. 
A Google közel 600 oldalon találja meg  ezt a képet, helyenként elképesztő szövegkörnyezetben. A legtöbb találat szovjet munkatáborokhoz, főleg a vorkutaihoz kapcsolja a fotót, de úgy általában mindenféle tömeggyilkosságokról (a kommunisták, a zsidók, a kommunista zsidók rémtetteiről) szóló szövegekhez előszeretettel használják illusztrációként. Sőt, például az 1950-53 között működő recski kényszermunkatábor szörnyűségeit is ezzel a fotóval szemléltetik, ami nyilván az olvasó teljes tájékozatlanságára épít – félő, hogy némi joggal. 
Szépen illik ebbe a sorba a magyar kormány által tavaly bő hárommilliárd forinttal dotált Friends of Hungary alapítvány minapi Facebook-bejegyzése, amely az 1944-es, magyarok elleni vajdasági pogromokról, etnikai tisztogatásról szóló néhány sorhoz tette be illusztrációul a dachaui fotót. 



Csak amiatt nem lehet végtelenül aljasnak és cinikusnak nevezni a Friends of Hungary hamisítását, mert elsősorban hihetetlenül ostoba. Ugyanis a legtudatlanabb és legnaivabb olvasót sem lehet meggyőzni arról, hogy bármi összefüggést találjon békés falusiak meg városi polgárok lemészárlása és csontig lesoványodott emberek hullahalma között. 
Tehát nemcsak a durva hamisítás a szégyen, hanem az az arcpirítóan alacsony szellemi színvonal is, amely a magyarság jó hírnevét külföldön ápolni hivatott Friends of Hungaryt jellemzi. 

Köszönet a Hvg.hu-nak, amely a Facebook-bejegyzést felfedezte. 

Frissítés: 
A Friends of Hungary időközben levette a posztot, amely így is nyolc napig szennyezte az étert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats