2010. augusztus 13.

Illuminatio

Az ember – dőre felfuvalkodottságában - azt hiszi, hogy mindent tud a világról, de legalábbis a nagy összefüggéseket már ismeri.
Aztán tessék, kiderül, hogy axiomatikus dolgokkal sincs tisztában:

A forradalom lényege nem az erőszak, amint azt gyakran hirdetik, és sokan hiszik, hanem a többség meggyőződésének tartós, hosszú távra szóló megváltozása. Ez képes az igazi változásokat végigvinni és tartóssá tenni.
Általában magukat baloldalinak nevezők tartják saját magukat forradalmároknak, és ezen az alapon ellenfeleiket jobboldalinak. A jobboldaliak sikeres megmozdulásait pedig ellenforradalomnak nyilvánítják. Valójában az „ellen” forradalom is forradalom. És tartós sikert, hosszú, eredményes kormányzást ezek az ellenforradalomnak nevezett forradalmak mutatnak fel, mert céljuk nem a forradalom öncélúsága.


Persze eddig sem lettem volna alulinformált, ha rendszeresen olvasnám a KDNP honlapját - ahonnan az idézet származik -, de eddig nem tettem. Eddig. Mostantól kezdve viszont, ha meg akarom tudni, hogy például az MTV-székház 2006-os ostromát mire is véljem, elég, ha elolvasom az elsőoldalas publicisztikát, és abból fekete-fehéren kiderül:

Tény és nagy szerencse, hogy nem hozták ki a Tv székházból, lándzsára tűzve Baló György fejét, csak a Morvai Krisztina által is használt gépkocsiját gyújtották fel. Amint később, október 23-án sem kartácsolt bele Napóleon a Fidesz gyűlésbe, csak a Vasprefektus könnygáz-gránátjai kergették meg Morvi Krisztinát és családját, valamint tízezernyi békés sétálót, közöttük e sorok íróját. [...] Az öszödi beszéd durranása és az azt követő tüntetéssorozat elsöpörte az MSZP esedékes önkormányzati választási sikerét, az erőviszonyok megfordultak és ennek a szimbóluma mégis csak a TV Székház lángoló kapuja lett. Hasonlóan a Bastille lerombolásához, amelynek önmagában nem volt semmilyen gyakorlati haszna, de éppen úgy egy feldühödött embercsoport hőbörgése volt, mint annyi más csoportos erőszak. (Betűhív idézetek.)

Egy lélegzettel, alig néhány mondatban a helyükre tenni a magyar és francia forradalmakkal kapcsolatos tévhiteket – erre csak a legnagyobbak képesek. Köszönet érte.

(Valamint köszönet a MaNcs Szüretének is, hogy felhívta a figyelmem erre a nélkülözhetetlen site-ra.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats