2012. január 26.

A sajtó szabad

Az [origo] megkérdezte Lázár Jánost, aki Fidesz-frakcióvezetősége mellett – mintegy ujjgyakorlatként - Hódmezővásárhely polgármestere is, hogyan kell érteni azt a levelét, amelyet a napokban szétküldött a városában. Ebben az önkormányzat sikerei mellett Lázár arról is szólt, hogy elszánt harcot folytat a pénz hatalma, a multik és a bankok ellen – konkrétan: felszólította az Erstét, hogy vállaljon részt az önkormányzat svájcifrank-hitelének súlyos árfolyamveszteségéből.

(Mellékszál: mint ebből a legendás videóból



tudható, neki magának – pontosabban a kisfiának - nem hitele, hanem betétje van svájci frankban – nyilván az itt elért csillagászati nyereséget is meg kívánja osztani a bankjával Lázár.)

Az internetes portál kérdései ezek voltak: „Kapott-e minden hódmezővásárhelyi ilyen levelet, illetve kinek küldték azt el; miért tartotta fontosnak a polgármester, hogy ezeket az információkat megossza; megszokott-e az ilyen tartalmú levél küldése a településen, tájékoztatták-e ilyen módon az embereket a 2010-es év adósságának alakulásáról is; kapott-e választ Lázár János az Erste Banktól, amennyiben igen, milyen tartalmút?”
A polgármester négymondatos levélben válaszolt: "Semmiféle beszámolási kötelezettségem nincs sem az Origó, sem más sajtóorgánumok felé arról, hogyan tartom a kapcsolatot a hódmezővásárhelyiekkel, a választóimmal. Sajnos ma Magyarországon a lakosság közvetlen tájékoztatására van szükség, mert az Origó vagy egyáltalán nem tájékoztatja, vagy félretájékoztatja a Hódmezővásárhelyi Polgárokat a város helyzetéről. Amennyiben az Origó nem hazudna folyamatosan - többek között - Hódmezővásárhely adósságállományával kapcsolatban, nem volna szükség direkt tájékoztatásra, hanem az Origóból is megfelelően tudna informálódni a város lakossága. Arról pedig, hogy ez miért nem így történik, úgy vélem inkább Önöknek kellene magyarázatot adniuk, nem nekem." (Betűhív idézet.)
A levélhez az önkormányzat sajtóreferense a következőket fűzte: ragaszkodnak ahhoz, hogy Lázár János válasza megjelenjen, mégpedig változtatás nélkül. Ha ez nem történik meg, "a szükséges jogi lépésektől nem áll sem módunkban, sem szándékunkban eltekinteni".

A Kádár-korszakban az a mondás járta a szerkesztőségekben: „Szabad országban szabad újságíró azt ír, amit szabad.” A jelek szerint módosítani kell ezt a bonmot-t, erre: „Szabad országban szabad újságíró azt ír, amit előírnak neki.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats